tiistai 5. elokuuta 2014

NFL Game Pass vs Nelonen Pro vs ViaPlay

Tähän aikaan kaudesta ainakin itse aina punnitsen Suomessa tarjolla olevia vaihtoehtoja NFL:n seuraamiseen. Helpoimmat vaihtoehdot lienevät NFL Game Pass, Nelonen Pro ja ViaPlay, joista kaikista saa ison kattauksen otteluita. Koska aihe on ajankohtainen taas, vertailen hieman näitä vaihtoehtoja.


NFL Game Pass
Sarjan virallinen kanava eli NFL Game Pass tarjoaa erilaisa paketteja lajista kiinnostuneille. Kolmesta paketista laajin eli Season Plus kattaa kaikki kauden ottelut sekä ajankohtaisohjelmat ja lähikausien arkistot. Toinen paketti eli Season puolestaan lupaa käytännössä samat videot kuin Plus-versiokin, mutta ottelut rajoittuvat harjoitusmatseihin ja runkosarjaan. Kolmas paketti, Follow your team, antaa mahdollisuuden valita yhden joukkueen, jonka kaikki ottelut ovat nähtävissä, mutta muita otteluita ei ole tarjolla.

Hinnoittelu menee seuraavasti:

  • Season Plus - 194,99 € tai 54,99 €/kk (4 erää)
  • Season - 144,99 € tai 36,99 €/kk (4 erää)
  • Follow your team - 124,99 €

NFL Game Pass:n ominaisuuksia ovat mm.:
  • Tuki usealle eri laitteelle (PC, Mac, mobiilaitteet)
  • Tuki Apple TV:lle ja Google Chromecastille
  • Tauoista pätkityt ottelut (Condensed games), ottelun voi katsoa puolessa tunnissa jälkikäteen
  • Erilaisia kuvakulmia otteluista
  • Otteluiden lataus koneelle tai mobiililaitteelle
  • Otteluarkistot vuodesta 2009 eteenpäin
  • NFL Redzone Live, joka tarjoaa kaikki maalipaikat kierrokselta
  • NFL Network Live, joka tarjoaa 24/7 suoraa kuvaa NFL Networkin lähetyksistä
  • Usean pelin seuraaminen rinnakkain (jopa 4)

Yhteenvetona NFL Game Pass tarjoaa Season Plus -paketilla kaikki ottelut suorina tai on demand -lähetyksinä HD-tason kuvana. Lisäksi tilaus antaa mahdollisuuden kurkistaa otteluiden taustoihin ja erilaisiin kuvakulmiin. Vajaalla 200 eurolla saa siis kaiken, mitä Suomesta käsin sarjasta voi ajatella tarvitsevansa ja vieläpä laadukkaalla toteutuksella.



Nelonen Pro
Viasat omistaa oikeudet Suomessa näyttää yksinoikeudella NFL:n otteluita. Ottelut on keskitetty Nelosen maksullisille urheilukanaville (Nelonen Pro 1 ja Pro 2), jonka lisäksi perinteisesti Super Bowl -viikonloppu on ollut kaikille vapaan katselun aikaa eli ottelu on näkynyt ilman kanavien tilaustakin. Viasat näyttää myös satunnaisia otteluita Viasat Sport -kanavalla. Nelonen ei ole (toistaiseksi ainakaan) näyttänyt otteluita Ruutu-palvelussaan, mutta toisaalta ViaPlay tarjoaa jopa 6 ottelua viikossa. TV-tarjonta rajoittuu siis 3-4 suoraan ottelulähetykseen viikossa, jonka lisäksi samoja otteluita on uusittu seuraavan viikon aikana kerran tai pari ja kesäaikaan vielä osa uudelleen. Koska Viasat näyttää niin vähän otteluita TV:n kautta, jätän sen kokonaan pois tästä jutusta. ViaPlay on oma lukunsa ja palataan siihen vielä myöhemminen.

Nelonen ei tarjoa pelkkiä Pro-kanavia vaan edellyttää vähintään Nelonen Paketin hankintaa. Nelonen Paketin hinta vaihtelee operaattorista riippuen. Nopealla vilkaisulla tämän päivän tarjonta on seuraavanlainen:

  • Elisa: Normaalihintaisena 24,95 €/kk (12 kk määräaikainen = 299,40 €), tarjouksessa 19,95 €/kk (12 kk = 239,40 €)
  • DNA: Normaalihintaisena 19,95 €/kk (12 kk = 239,40 €), tarjouksessa 2 kk 0 € + 10 kk 19,95 €/kk (12 kk = 199,50 €)
  • Sonera: Normaalihintaisena 19,95 €/kk (12 kk = 239,40 €)
  • Canal Digital: Normaalihintaisena sisältäen Suomipaketin 12 kk 19,90 €/kk + 12 kk 29,90 €/kk (ensimmäiset 12 kk = 238,80 €, koko 24 kk paketti 597,60 €)

Nelonen Paketin ominaisuuksista ei ole paljoa kerrottavaa, mutta mainittakoon kuitenkin:
  • HD-tason kuva
  • Tiivistetyt jälkilähetykset (mainoskatkot ja muut ylimääräiset katkot karsittu pois)
  • Mahdollisuus nähdä muita suomalaisille rakkaita sarjoja, kuten SM-liigaa, Superpesistä, UEFA Europa -liigaa ja MM-rallia sekä lisäksi pienemmälle joukolle mm. Vaahteraliigaa ja NBA:ta
  • Pakettiin kuuluu 3 Nelosen HD-tason lisäkanavaa (Prime, Nappula ja Maailma)

Yhteenvetona Nelonen Pro tarjoaa muutaman ottelun viikossa hyvätasoisina koko kauden ajan. Operaattorien määräaikaisuudet nostavat kokonaiskustannukset huomattavasti korkeammaksi kuin olisi tarvetta, jos ajatuksena on vain katsoa jenkkifutista. Kuitenkin plussana Nelonen Paketti tarjoaa paljon muutakin samalla rahalla, joista SM-liiga lienee monelle mieluisin lisä. Nelonen taisteleekin NFL-katsojista nimenomaan kokonaistarjontansa puolesta eli arvostaako katsoja nimenomaan NFL-otteluita vai antaako lisäarvoa muille lajeille sekä suppealle elokuva- ja lastenohjelmatarjonnalle.


ViaPlay
ViaPlayn tarjontaa en ole itse koskaan kokeillut, mutta uutisoinnin perusteella nähtävissä on 4-6 ottelua viikossa suorina lähetyksinä. Ottelut voi katsoa myös jälkilähetyksinä heti otteluiden päätyttyä. 

ViaPlayn hinnoittelu on kuukausiperusteinen ja hinta pitää sisällään NFL:n lisäksi NHL:ää, Golfia, FA Cuppia, La Ligaa, Serie A:ta, Englannin liigacuppia, Saksan Cuppia ja koripallon Euroliigaa. Urheilun lisäksi hintaan sisältyy paljon elokuvia ja sarjoja niin lapsille kuin aikuisillekin. Paketin hinta on 24,95 €/kk (syys-helmikuu = 149,70 €). 

ViaPlayn ominaisuudet:
  • Tuki usealle eri laitteelle (PC, Mac, mobiililaitteet, SmartTV, pelikonsolit)
  • Tuki Apple TV:lle ja Google Chromecastille (kaikki ohjelmat eivät ole tuettuja AirPlayn kautta)
  • Otteluiden lataus koneelle tai mobiililaitteelle
  • HD-tason kuva luvataan elokuville, mutta arvoitukseksi jäi kuvan taso urheilulähetyksissä
  • Paljon elokuvia ja sarjoja sekä muuta urheilua samalla hinnalla

Yhteenvetona ViaPlay antaa käytettävyytensä osalta vastuksen NFL Game Pass:lle tarjoten tuen melkein mille tahansa laitteelle sekä jopa kuuden ottelun viikkotahdilleen. Koska itselläni ei ole kokemuksia palvelusta, en pysty ottamaan kantaa todelliselle pelien näkyvyystahdille eli montako ottelua todellisuudessa eri viikoilla näytetään, mutta lupaus kuulostaa ainakin hyvältä. ViaPlayn hinta sisältää kaiken palvelun tarjoaman sisällön tuhansine elokuvineen ja sarjoineen sekä urheiluineen. 



Yhteenveto
Kaikilla kolmella on omat hyvät puolensa ja jokainen katsoja varmasti löytää omat syynsä valita minkä tahansa näistä. Itse taidan kallistua tällä kertaa NFL Game Pass:n puoleen erityisesti sen laajan taustamateriaalin ja kaikkien otteluiden näyttämisen vuoksi. Kakkoseksi omassa listauksessani nousi ViaPlay, joka tukee kaikkia olennaisia laitteita ja siten helpottaa katsomista lähes missä vain. Kysymysmerkiksi jäi kuvantaso, mutta silti selkeästi kakkoseksi. Viimeiselle sijalle tiputin Nelonen Pro:n, johon olen luottanut useamman vuoden ajan. Pron ongelma on sitoutuminen ohjelmakarttaan, joka siis edellyttää, että jälkilähetykset voi nähdä vain silloin kun kanavilla satutaan niitä näyttämään. Yön otteluita jää väkisinkin useita katsomatta ja jos on ensinnäkin käynyt niin hyvä tuuri, että ottelut on kelpuutettu Pro:n näytettäviin 3-4 otteluun, pitää vielä onnistua sovittamaan omat menonsa siten, että on ruudun ääressä, kun jälkilähetys alkaa. Jos Pro tarjoaisi edes samat Ruutu-palveluun kuin näyttää TV:ssä voisi se SM-liigan höysteellä saada minut tilaamaan. Nyt kuitenkin sijoitus on kolmas.


1 kommentti :

  1. Itselläni oli tuo Viaplay viime kaudella. Se näytti yleensä 5 tai 6 peliä viikossa, Monday Night, Thursday Night ja sunnuntaina 3-4 peliä. Kuvanlaatu oli välillä heikohko live vedoissa, johtuen pääasiassa rapakon takaisesta päädystä. Ja jälkilähetys Viaplayllä tarkoittaa sitä, että ottelun voi aloittaa 4 tuntia myöhässä. Eli siis jos ottelu alkaa 23, niin voit alkaa katsomaan sitä vielä 03 aikaan. Mutta jos aloitat katsomaan sitä 04 aikaan, niin silloin jää eka tunti välistä, jne... Eli seuraavana päivänä ei ole enää mitään tsäänssejä katsoa otteluita. Se oli iso miinus. Plussaa tuo monet leffat ja sarjat, jos ne kiinnostaa, mutta puhtaasti jefun kannalta voiton vie Game Pass.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Käytäthän kuitenkin vähintään nimimerkkiä kirjoituksissasi.