perjantai 30. tammikuuta 2015

Super Bowl: Kumpi voittaa karhu vai leijona?


Enää kaksi päivää NFL-kauden kohokohtaan, Super Bowliin. Mitkä ovat ne eväät, joilla kaksi liigan parasta joukkuetta saavat pesäeron toisiinsa? Katsojille tärkeintä lienee, että ottelu on viihdyttävää katseltavaa ja parhaassa tapauksessa ratkaisu nähdään vasta viime minuuteilla. Kannattaa kiinnittää katseet vähintään seuraaviin asioihin.

Seattle Seahawksin vahvuudet ottelussa

Joukkueen puolustusta on ylistetty turuilla ja toreilla, mutta fakta on, ettei parempaa löydy koko liigasta. Vastustajaksi sille sopii myös loistavasti Patriotsin tyyppinen hyökkäys, joka on parhaimmillaan heittopeleissä. Seahawksin takakentän kolmio onnistuu illasta toiseen pitämään pitkät heittopelit kurissa ja pakottaa vastustajansa lyhyiempiin peleihin. Myös Seattlen puolustuslinja on hoitanut tehtävänsä loistavasti saaden painetta sopivasti vastustajansa pelinrakentajalle, mutta myös onnistuen hidastamaan keskushyökkääjien juoksuja. Puolustus tulee olemaan ehdottomasti Seattlen voiton tae onnistuessaan. Hyökkäyksen osalta lienee ilmiselvää, että juoksuhyökkäys on se, millä joukkue haluaa ratkaista ottelun. Marshawn Lynchin ilmiömäinen kyky edetä vielä taklauksien jälkeenkin auttaa joukkuetta hädän hetkellä. Lynchin juoksuvoima yhdistettynä pelinrakentaja Russell Wilsonin pelinlukutaitoon, ovat sellainen yhdistelmä, jolla tarvittavat pisteet on saatava kokoon.

New England Patriotsin vahvuudet ottelussa

Patriots lähtee varmasti hakemaan Seattlen puolustuksesta huolimatta tuttua heittopeliään heti alusta lähtien. Jos Seahawks onnistuu tylsyttämään pitkät heittohyökkäkset, jää joukkueelle ainoaksi todelliseksi henkireiäksi lyhyt heittopeli, jossa parhaimmaillaan ovat sisempi laitahyökkääjä Rob Gronkowski ja laitahyökkääjä Shane Vereen. Näiden miesten niskaan saattaa kaatua pitkälti joukkueen menestysmahdollisuudet. Patriots on väläyttänyt myös juoksuvoimaansa muutamassa ottelussa kauden mittaan. Seattlen puolustuslinjaa vastaan LeGarrette Blountin ja Jonas Grayn aiemmat meriitit eivät välttämättä riitä. Onnistuessaan juoksuissa avaa se puolestaan ovet Tom Bradyn heitoille entistä paremmin ja silloin luvassa voi olla murskavoitto.

Super Bowlin ratkaisu

Molemmat joukkueet pystyvät loihtimaan riittävästi maalipaikkoja 14-21 pisteen edestä. Se joukkue, kumpi keksii keinot kerätä niitä enemmän on jo vahvoilla. Luotan Seahawksin takakentän ykköskolmikkoon Richard Sherman-Earl Thomas-Byron Maxwell niin paljon, että ottelun ratkaisu tullaan näkemään Patriotsin juoksupelien ja lyhyiden heittopelien onnistumisessa. Tom Brady on ilmiömäinen ahdistettuna ja hyvälle pelipäälle sattuessaan nöyryyttää Seahawksin puolustusta erä toisensa jälkeen. Unohtamatta monia muita ottelun tärkeitä osa-alueita, kuten Seattlen juoksuhyökkäyksen vaarallisuutta, pidän ehdottomasti ratkaisevimpana asiana juuri Rob Gronkowskin kykyä olla nostamassa joukkueensa tähtiin. Hänen johdollaan joukkue nousee tai kaatuu keskushyökkääjien ja muun joukkueen säestämänä.

Ottelun mielenkiintoisimmat taisteluparit

Rob Gronkowski vs. Kam Chancellor

Kun Seattle onnistuu pitämään laitahyökkääjät aisoissa miespuolustuksellaan, on keskeltä löydyttävä Patriotsin pelastus. Rob Gronkowski on pelipaikallaan liigan paras, mutta niin saattaa olla myös hänen päällystakkinsa Kam Chancellor. Oletettavaa on, että tähän pariin kohdistuu isot valokeilat ja siinä saatetaan myös ratkaista kauden mestari. Gronkowskin ulottuvuus ja sijoittuminen ovat sitä luokkaa, että häntä tuntuu olevan lähes mahdotonta pidellä. Sen sijaan Chancellor on näyttänyt pystyvänsä puolustamaan ketä tahansa ja hän onkin ehkä uransa kovimman paikan edessä.

Marshawn Lynch vs. Patriotsin juoksupuolustus

Ei liene kenellekään salaisuus, että Patriotsin juoksupuolustus on ollut keskinkertaisen ja surkean välimaastossa tällä kaudella. Jo seitsemän pelaajaa on juossut yli 90 jaardia Patriotsia vastaan. Nyt sitä vastaan asettuu petojen peto, Marshawn Lynch, joka on 13 maalillaan ilahduttanut joukkueensa faneja runkosarjassa. Seattlen hyökkäyksellä on pelimerkit asetettu pitkälti Lynchin pelinumeron päälle ja se, miten Patriots onnistuu hänen jarruttamisessaan, näyttelee merkittävää roolia koko ottelussa.

Arvio

Joukkueet ovat niin erilaisia, että kentällä voi tapahtua mitä tahansa. Kaikesta Seahawksiin kohdistuvasta ennakkohuumasta huolimatta nostan itse Patriotsin voittajaehdokkaakseni. Jaksan myös uskoa ottelun pysyvän tasaisena ja Patsien voittavan upean ottelun luvuin 27-24. Sitä myöten ottelun paras pelaaja tultaisiin valitsemaan New Englandin puolelta ja yllä olevin perustein nostan Rob Gronkowskin nousevan niin tärkeään rooliin, että hänelle ojennetaan uuden autonsa avaimet palkintoseremoniassa.

Juttu julkaistu myös Faneille.comissa

1 kommentti :

  1. Super Bowlin tulokset:
    - Tuomas Kurikka, 1/1, 100 %
    - Elliott Harrison, 1/1, 100 %
    - Gregg Rosenthal, 1/1, 100 %
    - Marc Sessler, 1/1, 100 %
    - Kevin Patra, 0/1, 0 %
    - Dan Hanzus, 0/1, 0 %
    - Chris Wesseling, 1/1, 100 %

    Kauden otteluveikkausten lopputulokset löytyvät tuolta:
    http://nfl-suomalaisille.blogspot.fi/p/nfl-2014-otteluveikkaus.html

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Käytäthän kuitenkin vähintään nimimerkkiä kirjoituksissasi.