maanantai 19. tammikuuta 2015

Super Bowlin ottelupari selvillä

Kahden viikon kuluttua Arizonan lämmössä pelattavaan Super Bowl -otteluun raivasivat itsensä Seattle Seahawks ja New England Patriots. Tunnetta ja jännitystä ei kamppailuista puuttunut, vaan otteluiden panokset näkyivät pelaajien otteissa. Muilta osin ottelut olivatkin toistensa vastakohdat.

Seattle Seahawks vs. Green Bay Packers

NFL:n hallitseva mestari Seattle Seahawks lähti otteluun ennakkosuosikkina, mutta alisuoritti ottelun alkupuoliskon kokonaisuudessaan. Joukkueen pelinrakentaja Russell Wilson onnistui ensimmäisen kerran heitossaan vasta kolme minuuttia ennen puoliaikaa. Green Bay Packers puolestaan pelasi alun joka puolella kenttää kotijoukkuetta paremmin ja se siirtyi oikeutetusti tauolle 16-0-johdossa.

Avainroolia vierasjoukkueen hyökkäyksessä esittivät jalkansa kohtuulliseen kuntoon saanut pelinrakentaja Aaron Rodgers (19/34, 178 jaardia, 1 maali) sekä viime ottelun tapaan laitahyökkääjä Randall Cobb (62 jaardia, 1 maali). Kotijoukkueen tehoista vastasi pääasiassa Marshawn Lynch 157 juoksujaardillaan. Wilsonkin sai lopulta kasaan kohtuulliset tilastot (14/29, 209 jaardia) alun kangertelun jälkeen.

Packersin puolustus pelasi kauden parastaan, kun onnistujia oli iso joukko. Muutama nimi, jotka ansaitsevat maininnan, olivat tulokaspuolustaja Ha Ha Clinton-Dix kahdella syötönkatkollaan ja tärkeillä taklauksillaan sekä Clay Matthews hyvällä sijoittumisellaan pitkin ottelua. Clinton-Dix oli mukana myös synkemmässä valossa, kun hän päästi puolustajansa kävelemään rauhassa 2-pisteen lisäpisteyrityksen maaliviivan yli ottelun ratkaisuhetkillä. Seahawksin puolustus kärsi ottelun aikana useammasta loukkaantumisesta, joiden vuoksi mm. Richard Sherman pelasi lähes puolet ottelusta yksikätisenä. Seattle oli kaikesta huolimatta hyvä, eikä se päästänyt Packersia tekemään kuin yhden touchdownin.

Ottelun ratkaisu

Russell Wilsonin ja laitahyökkääjä Jermaine Kearsen yhteispeli nousi isoon rooliin ottelussa. Kearse ei onnistunut nappaamaan yhtään palloa kiinni ottelun varsinaisella peliajalla, kun kaikki neljä yritystä päättyivät syötönkatkoon. Jatkoajalla parivaljakko käänsi vaikeudet voitoksi 35 jaardin heittopelillään, josta seurannut maali päätti ottelun kotijoukkueen juhliin. Jatkoaikaa edelsi ottelun isoin käännekohta, kun Seattle onnistui lyhyessä aloituspotkussaan varastamaan pallon Packersilta kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua tilanteessa 15-19.

Lopputulos: Seahawks - Packers 28 - 22

New England Patriots vs. Indianapolis Colts

Kotijoukkue New England Patriots näytti ottelun alusta lähtien kaapin paikan vierasjoukkueelle. Eleetön työskentely vei joukkueen 11 minuutissa 14-0-johtoon, kun Indianapolis Coltsin peli ei lähtenyt liikkeelle, kunnes toisen jakson lopulla se onnistui etenemään lähes omalta maalialueelta taidokkaasti aina toiseen päätyyn asti. Tuo maali jäikin vieraiden ainoaksi Patriotsin puolustuksen pitäessä hyökkäykset toisensa perään aisoissa.

Patriotsin keskushyökkääjä LeGarrette Blount jatkoi siitä, mihin viime vuoden pudotuspeleissä Coltsia vastaan jäi. Mies oli suorastaan pitelemätön keräten kasaan 146 jaardia ja kolme maalin arvoista juoksua. Aivan viime vuotiseen neljän maalin iltaan ei aika riittänyt, mutta sekään ei ollut kaukana. Myös joukkueen pelinrakentaja Tom Brady oli loistavalla pelituulella saalistaen kolme maalia hyvällä heittoprosentilla (66 %). Kotijoukkueen pelaamisesta oli vaikeaa löytää heikkouksia ja kunnia voitosta kuuluukin koko joukkueelle. Samaa voi sanoa käänteisesti Coltsin pelaamisesta, josta ei valonpilkahduksia löytynyt suurennuslasillakaan.

Suorastaan surkeasti pelannut Coltsin pelinrakentaja Andrew Luck oli kuin varjo viikon takaisesta. Ottelu ratkesi erityisesti joukkueen hyökkäyksen heikkoon esitykseen, jossa omaa osaansa esitti Patriotsin puolustus jättämällä vastustajansa säälittävään seitsemään pisteeseen ja 209 kokonaisjaardiin Kyle Arringtonin pitäessä Coltsin ykköshyökkääjä T.Y. Hiltonin yhdessä kopissa.

Lopputulos: Patriots - Colts 45 - 7