perjantai 4. syyskuuta 2015

Mistä katsoa NFL-otteluita?

Kuten jokainen lienee jo vuosien saatossa huomannutkin, NFL-futista ei juurikaan ole tarjolla ilmaiseksi missään päin maailmaa. Toki erilaisia kohokohtia ja muita on katsottavissa mm. liigan omilla sivuilla, mutta varsinaisista otteluista joutuu käden viemään taskulle. Viimeiset vuodet Nelonen on avannut urheilukanavansa Super Bowl -viikonlopuksi perinteisesti kaikkien katsottaviksi ja sitä kautta monille ottelukokemukset jäävät siihen.

Tarjolla on kuluttajien onneksi useampi erilainen vaihtoehto saada jonkinlaista korvausta vastaan osan tai kaikki NFL-ottelut näkyviin. Koska aihe on aina kauden alkaessa ajankohtainen, Viime vuoden tapaan, tarkoitus onkin avata erilaisia katsomisvaihtoehtoja ja niiden etuja sekä ominaisuuksia. Toivottavasti löydät näistä tavan, jolla saat parhaan mahdollisen katsojakokemuksen omiin tarpeisiinsa.


Viasat Sport Xtra

Viasat omistaa kaikki liigan televisio-oikeudet Suomessa ja Sport Xtra -kanava lupaa näyttää 1-2 ottelua viikossa suorina lähetyksinä. Käytännössä tämä tarkoittaa vakiona jotain sunnuntain klo 20 alkavaa ottelua ja hyvällä tuurilla toista ottelua maanantaina tai torstaina, miksei myös sunnuntain myöhäisillassa. Kovin laajasta näkyvyydestä ei siis voida puhua ja tämä kanava soveltuukin katsojalle, joka haluaa tutustua lajiin, mutta ei ole niinkään väliä, mitkä joukkueet ruudussa pelaavat. Todennäköisyys siihen, että ruudussa näkyy oma suosikkijoukkue on häviävän pieni.

Hinnat

Jokainen antenni- ja kaapeliyhtiö tarjoaa viime kädessä omat hintansa, mutta Viasatin omien sivujen tarjouksella kanavan saa tarjouksella, joka on kestotilaus kuuden kuukauden sitoutumiselle. Tarjoukseen sisältyy yksi ilmainen kuukausi, joten kokonaishinnaksi muodostuu 124,75 €/6 kk ja hintaan sisältyy Sport Xtran lisäksi neljä muuta Viasatin urheilukanavaa.


ViaPlay

Viasatin NFL-lippulaivana toimii ViaPlay-palvelu. Se lupaa 4-6 ottelua viikossa, joten oletuksena niin torstaina kuin maanantaina näkyy ottelu ja niiden lisäksi sunnuntain otteluista vähintään kaksi. Tarjolla on siis paljon otteluita ja parhaimmillaan lähes puolet kierroksen matseista.

ViaPlay tarjoaa katselukokemuksia lähes missä tahansa laitteessa tahansa. Sovellus löytyy niin mobiililaitteisiin, älytelevisioihin kuin pelikonsoleihinkin. Lisäksi otteluita voi tallentaa mobiililaitteiden muistiin ja katsoa niitä offline-tilassa. Samalla tilauksella avautuu myös mm. jalkapallon mestareiden liiga, NHL ja KHL sekä TV-sarjoja ja elokuvia. Hinta-laatu-suhteeltaan kyseessä on varmasti monille selkeästi paras paketti NFL:n ja muun urheilun seuraamiseen.

Hinnat

ViaPlayn urheilupaketin saa hintaan 24,95 €/kk. Tilaajan ei tarvitse sitoutua määräaikaisuuksiin, joten kuuden kuukauden aikana laskua kertyy 149,70 €.


Nelonen Pro

Toinen Viasatin NFL:ää näyttävä kanava (tai kaksi) löytyy Nelosen puolelta. Nelonen Pro -kanavat lupaavat esittää 3-4 ottelua joka viikko. Kanavien urheilutarjontaan sisältyy myös mm. SM-liiga ja NBA, joten laajemmin urheilua seuraavalle riittää mielenkiintoista katsottavaa lähes joka päivälle. Jenkkifutiksen osalta suomalaisilla on oiva mahdollisuus saada katsoa otteluita suomeksi selostettuna. Viime kaudella aloitettu käytäntö sunnuntain otteluiden kielivalinnan osalta sai ilmeisen hyvää palautetta, sillä Nelonen jatkaa samalla kaavalla tänäkin vuonna. Nelonen voittaa NFL:n osalta mennen tullen Viasat Sport Xtran ottelumäärillään sekä HD-tason kuvalla, jota Viasatin puolella ei ole tarjolla. Jos siis käytät mieluummin kanavapaketteja kuin pilvipalveluita, on Nelonen Pro ehdottomasti paras valinta. Vertailuun on syytä kuitenkin ottaa mukaan myös muu urheilutarjonta, joka poikkeaa Viasatin ja Nelosen välillä jonkin verran.

Hinnat

Hinnat vaihtelevat tänäkin vuonna operaattorikohtaisesti ja oma hintasi kannattakin tarkistaa suoraan oman operaattorin sivuilta. Suurimpien toimijoiden hinnat Nelonen Paketti -tuotteelle kirjoitushetkellä löydät alta:

  • Elisa: Normaalihintaisena 24,95 €/kk (12 kk määräaikainen = 299,40 €), tarjouksessa 6 kk 19,95 €/kk (6 kk = 119,70 €)
  • Sonera: Normaalihintaisena 24,95 €/kk (6 kk = 149,70 €)
  • Canal Digital: Sisältäen Suomi-paketin 0 €/1. kk + 39,90 €/kk (ensimmäiset 12 kk = 438,90 €, koko 24 kk paketti 917,70 €)



Ruutu +Pro

Nelonen Pro -kanavien kanssa käsi kädessä kulkeva Ruutu-palvelu lupaa myös näyttää 3-4 ottelua per viikko. Oletettavasti kyseessä ovat samat ottelut kuin telkkarin puolella. Vastaavasti kuin Nelosen urheilukanavilla, myös Ruudussa on tarjolla muutakin urheilua sekä lisäksi viihdettä. Käytännössä kyseessä on Nelonen Pro -kopio täydennettynä viihdetarjonnalla ja mobiilisti tarjoiltuna. NFL:n osalta se ei pysty pistämään kampoihin ViaPlaylle, mutta riippuen muista kiinnostuksen kohteista urheilun saralla, saattaa kokonaisuus ajaa kilpailijansa ohi.

Hinnat

Halvin Ruudun paketti muodostuu NFL:ää varten kuukausikohtaisella hinnoittelulla. Yhdestä kuukaudesta katselija köyhtyy 29,95 euron verran, joka tekee koko kauden osalta 179,70 €.


NFL Game Pass

Ylivertaisella tarjonnallaan ratsastava NFL Game Pass on ehdottomasti laadukkain vaihtoehto liigan seuraamiseen. Eri tasoisilla paketeilla voit seurata yhden joukkueen, runkosarjan tai koko kauden kaikki tapahtumat tilauksesi mukaan. NFL on myös vuosi vuodelta kehittänyt tukeaan eri laitteille ja tällä hetkellä ohjelma on ladattavissa niin IOS-, Windows- kuin Android-laitteillekin. Mobiililaitteilta kuvan kääntäminen televisioon onnistuu Apple TV:n ja Chromecastin avulla mallikkaasti. Lisäksi uutuutena tätä kautta varten on julkaistu omat versiot myös XBox Onelle ja XBox 360:lle.

Game Passin tarjontaan kuuluu otteluiden lisäksi laajasti lajin ajankohtaisohjelmia, kuten NFL Network Live. Otteluiden osalta jokainen kauden ottelu näytetään suorana teräväpiirtolähetyksenä ja samat ottelut, kuten myös ottelut vuosien takaa, on katsottavissa milloin tahansa myöhemmin. Game Passin kaksi käytännöllisintä ominaisuutta lajia seuraavan kannalta ovat NFL Redzone Live, jonka avulla sunnuntain samanaikaisten otteluiden seuranta on helppoa, sekä pätkityt jälkilähetykset, joiden avulla ottelun voi katsoa jälkeenpäin noin 30 minuutin pituisena ilman turhia katkoja.

Ensi kertaa NFL Redzonea katsovalle varoituksen sanana, että lähes kolmituntisiin suoriin lähetyksiin tottuneena vauhti on päätä huimaava. Lähetys hyppii jatkuvasti ottelusta toiseen ja näyttää kaikki tärkeät hetket kierrokselta, mutta katsojan onneksi toteutus on tehty todellisella ammattitaidolla ja tahtiin jää koukkuun. Suurin ongelma Redzonessa on se, ettei missään kohtaa uskalla lähteä jääkaapille, kun koko ajan jossain tapahtuu.

Niin hyvä ja ylivertainen palvelu kuin NFL Game Pass onkin, on sillä yksi negatiivinen puoli. NFL tuntee tuotteensa arvon ja hintalappu on asetettu sen mukaiseksi. Jo ennestään arvokkaisiin paketteihin on laitettu kevyt indeksikorotus tulevalle kaudelle ja uudet hinnat ovat noin 50 € kalliimpia kuin vuosi sitten.

Hinnat

  • Season Plus (kaikki runkosarjan ja pudotuspelien ottelut)- 244,99 € tai 74,99 €/kk (4 erää)
  • Season (kaikki runkosarjan ottelut) - 179,99 € tai 54,99 €/kk (4 erää)
  • Follow your team (kaikki tietyn joukkueen runkosarjan ottelut) - 154,99 €

Yhteenveto

Jos lajia haluaa seurata muualtakin kuin nettisivuja selailemalla, on jonkun yllä olevista paketeista hankkiminen lähes pakollista. Katselupaketti kannattaa ilman muuta valita oman tarpeensa mukaan ja huomioida myös samalla, onko esimerkiksi pakettien mukana tulevien leffojen tai sarjojen arvo itselle iso. Omasta puolestani voin sanoa, että leffat ja sarjat jäävät vähälle katsomiselle, joten niiden perusteella on omaa valintaani turha tehdä. Jotta mitään ei jää näkemättä ja pääsen taas NFL Redzone Liven vauhdikkaaseen katselukokemukseen mukaan, itse valitsen Game Passin. 

2 kommenttia :

  1. Varmaan se sitten on taas tuo GamePass hankittava. Kiva kun jaksat päivittää tätä blogiasi :)

    VastaaPoista
  2. Ainakin viime kaudella Viaplay näytti myös tuota RedZone lähetystä, kannattaa sekin ehkä ottaa huomioon paketteja puntaroidessa

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Käytäthän kuitenkin vähintään nimimerkkiä kirjoituksissasi.