keskiviikko 9. syyskuuta 2015

NFL-kausiennakko 2015: NFC West


Seitsemästi 2000-luvulla NFC West -divisioonan voittanut Seattle Seahawks hallitsi lohkon sisäisiä otteluita häviten niistä vain yhden. Joukkueen tie vei aina Super Bowliin asti, mutta edellisvuodesta poiketen ei mestariksi. Myös muut divisioonan joukkueet San Francisco 49ers etunenässä esittivät hyviä otteita kauden mittaan. Mielenkiintoa tästä lohkosta ei tulee puuttumaan tulevallakaan kaudella.

San Francisco 49ers (8–8)

Kausi 2014

San Francisco 49ersin kausi eteni hyvää rataa aina viikolle 12 saakka. Tukevasti toisen jalkansa jo pudotuspeleihin työntänyt joukkue oli onnistunut kääntämään muutamat tiukat ottelut voitokseen ja eteni saldolla 7–4 tukevasti divisioonan kärjen perässä. Kausi romuttui kuitenkin kahdelle tappiolle Seahawksia ja yhtä Raidersia vastaan sekä niitä otteluita seuranneeseen jatkoaikatappioon Chargersille. Neljän ottelun tappioputki ei olisi voinut tulla huonompaan hetkeen, eikä päätöskierroksella Cardinalsista napattu voitto enää auttanut.

Kautta väritti niin heitto- kuin juoksuhyökkäyksenkin ailahtelevuus. Joukkueen ykköspelinrakentaja Colin Kaepernick oli parhaimmillaan pitelemätön tahdittaen 49ersin peliä onnistuneilla heitoillaan ja juoksuillaan. Kauteen mahtui kuitenkin useampi vaisu esitys ja 19 heittomaalia vs. 10 heitonkatkoa ei voida pitää hyvä saavutuksena. Samaan aikaan keskushyökkääjä Frank Gore ei päässyt parhaimpaan vauhtiinsa, vaikka juoksikin nipin napin yli 1 000 jaardia kauden mittaan.

49ers-hyökkäys

San Franciscon hyökkäys sai kaksi laadukasta vahvistusta joukkoihinsa viime kauden jälkeen, kun keskushyökkääjä Reggie Bush ja ulompi laitahyökkääjä Torrey Smith siirtyivät vahvistamaan joukkuetta. Ex-Ravens Smith oli ehdottomasti paras vapaana ollut pelaaja, eikä 49ers epäröinyt napatessaan miehen vahvistamaan pitkiä heittopelejään. Hänen aisaparinaan tulee toimimaan viime kaudella hyviä otteita esittänyt veteraani Anquan Baldwin.

Bush puolestaan otettiin korvaamaan pitkäaikainen ykköstykki Frank Gore. Oletettavaa on, että Bushin rooli on jäädä varamieheksi, kun viime vuoden tulokas Carlos Hyde nousee avaukseen keskushyökkääjän pestiin. Juoksuhyökkäys, jos ei huomioida Kaepernickin esityksiä, on iso kysymysmerkki kauteen lähdettäessä. Kaepernick puolestaan on käyttänyt paljon energiaa kehittääkseen heittoaan. Nähtäväksi jääkin, pystyykö pelinrakentaja parantamaan otteitaan.

Hyökkäyslinja ei vaikuta täysin tiiviiltä. Vasen puoli linjasta on täytetty kokemuksella Joe Staleyn ja Alex Boonen toimesta, mutta loppulinja onkin vielä arvoitus. Lienee sanomattakin selvää, miten tärkeää on löytää nopeasti oikea koostumus koko linjan pituudelle.

49ers-puolustus

Harjoitusten perusteella 49ers tulee antamaan totuttua enemmän painetta etulinjaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka monta erilaista muodostelmaa kauden mitaan nähdään aiemmin totutun neljän etumiehen sijaan. Puolustus onkin kokenut paljon muutoksia myös kokoonpanonsa osalta. Käytännössä kuusi puolustuksen avainpelaajaa lopetti uransa tai siirtyi uusiin seuroihinsa, joista mm. tukimiehet Patrick Willis ja Aldon Smith ovat malliesimerkkejä. Tilalla on paljon nuorta voimaa kasvamassa NFL-tasolle, mutta tuleva kausi on turhan pian alkamassa.

Joukkue käytti kolme ensimmäistä varaustaan keväällä puolustuksen pelaajiin ja linjamies Arik Armstead, takapuolustaja Jaquiski Tartt sekä tukimies Eli Harold pääsevät heti esittelemään taitojaan. 49ersin toiveena luonnollisesti on, että miehet täyttävät heti paikkansa, mutta alkukausi näyttää, mitä heiltä on realistista odottaa.

Arvio

Luvassa on jäätävän kylmää kyytiä alkukaudesta. Otteluohjelma povaa jopa seitsemän ottelun pituista tappioputkea heti kärkeen, eikä sen jälkeen joukkueen ole helppoa enää jatkaa. Uusi päävalmentaja Jim Tomsula saa kunnon tulikasteen uuden joukkueensa peräsimessä ja joutuu tekemään urotyön saadakseen edes osan alkukauden matseista kääntymään voitoksi. Kun puolustus on lähes täysin uusittu ja hyökkäyksessäkin löytyy paljon rakennettavaa, ei 49ers pysty taistalemaan kovatasoisessa divisioonassa tosissaan mukana. Loppusaldona 4–12.

St. Louis Rams (6–10)

Kausi 2014

St. Louis Ramsin kausi olisi hyvin voinut päättyä huomattavasti parempaankin lopputulokseen, kun 6–10, sillä kirvelevät tappiot Cowboysille, Eaglesille ja Chargersille olisivat hyvin voineet kääntyä myös toisin päin. Kauden aikana onnistui murskaamaan peräkkäisillä viikoilla kaksi joukkuetta, kun Raiders kaatui ensin lukemin 54–0 ja heti perään Redskins 24–0.

Ilman ykköspelinrakentaja Sam Bradfordia koko kauden pelannut joukkue taisteli hyvin. Viikolla 11 avauksen paikkansa lunastaneen 34-vuotiaan Shaun Hillin avaus ei olisi voinut olla makoisampi, sillä hän johdatti joukkueen voittoon Broncosista näytöstyyliin. Valitettavasti parantunut tahti ei riittänyt kantamaan riittävän pitkälle, vaikka loppukauden saldoksi muodostuikin 3–4. Joukkueen näkyvin hahmo kauden mittaan löytyi keskushyökkääjän paikalta, kun tulokas Tre Mason valtasi avauspaikan vihdoin viikolla 9. Hänen hyvät otteet vakuuttivat niin valmennusjohdon kuin katsojatkin ja tulevaisuus näyttää, miten tärkeäksi Mason tulee vielä uransa aikana nousemaan.

Rams-hyökkäys

Sam Bradfordin lähdettyä hakemaan uutta nousua Eagles-paitaan, Nick Foles siirtyi paluukoneella Ramsiin. Bradfordin tapaan myös Foles kärsi viime kaudella loukkaantumisesta, joka päätti hänen kautensa kesken kaiken. Nyt miehen pitäisi olla kunnossa ja hänen avullaan hyökkäystä tullaan nopeuttamaan. Lyhyen uransa parhaan kautensa vuonna 2013 pelannut (pelinrakentajaindeksi 115) Foles sai toivotun täydennyksen juoksuhyökkäykseen, kun hyvään vireeseen päässeen Masonin kanssa avauksen paikasta tulee taistelemaan keskushyökkääjätulokkaan Todd Gurley, joka varattiin ensimmäisellä kierroksella keväällä. Nuori kaksikko saa loistavan tilaisuuden jakaa peliaikaa ja kehittyä kohti huipputasoa. Alkukauden osalta haasteena on molempien pelaajien tuoreet loukkaantumiset, jotka pahimmillaan estävät heidän peliaikeensa parin viikon ajan. Kun lisäksi harjoitusotteluissa edukseen esiintynyt Trey Watts on pelikiellossa, on pelipaikalle vaikeaa löytää tasokasta korvaajaa.

Heittopelistä on vaikeaa löytää selkeää ykköslaitahyökkääjää. Lähimpänä kärkkyy vuoden 2009 ykköskierroksen varaus Kenny Britt. Lahjakkaan pelaajan läpimurtoa odotellaan edelleen. Joko nyt olisi SE kausi? Myös loukkaantumisesta toipuva Brian Quick sekä erityisesti potkun palauttajana mainetta niittänyt vuoden 2013 ykköskierroksen varaus Tavon Austin ovat mahdollisuuksia täynnä, joten potentiaalia heittohyökkäyksestä ei tule puuttumaan.

Rams pisti hyökkäyslinjansa täysin uusiksi. Vanhat parrat siirrettiin sivuun ja kasa tulokkaita otettiin tilalle. Viime vuoden ykkösvaraukselta Greg Robinsonilta odotetaan isompaa roolia tänä vuonna. Tulokas kausi meni osittain vielä opetteluun ja vieraammalla paikalla pelatessa hän pääsi harjoittelemaan monipuolisuuttaan. Nyt tarvitaan läpimurto.

Rams-puolustus

Viime vuoden parhaaksi tulokaspuolustajaksi valittu pienikokoinen linjamies Aaron Donald on äärimmäisen vaikea pidettävä vastustajan hyökkäyslinjalle. Viime kaudella tilastoihin kerätyt 47 taklausta ja 9 säkitystä ovat vasta alkusoittoa hänen uralleen ja tälle vuodelle odotukset ovat korkealla. Linjan uloimmat paikat on miehitetty liigan yhtenä kovatasoisimmalla kaksikolla, kun Chris Long ja Robert Quinn jatkavat vastustajien pelinrakentajien painostamista. Longin viime kausi meni pipariksi loukkaantumisen vuoksi, kun taas Quinn paranteli osakkeitaan mm. 10,5 säkityksellään ja 5 pallonriistollaan.

Tukimiesten taso on hyvällä mallilla Jamis Laurinaitisin ja Alec Ogleltreen johdolla. Molempien rooli tulee kasvamaan entisestään tällä kaudella. Kun takakentällekin löytyy hyvä nippu laadukkaita pelaajia, voi joukkue varata puolustuksensa varaan.

Arvio

Rams vilisee eri vuosien ykköskierroksen varauksia, joista moni on napattu jo kierroksen alkupäässä. Tämä luonnollisesti viestii joukkueen heikosta menestyksestä viime vuosina, mutta antaa myös loistavan pohjan rakentaa voittavaa joukkuetta. Nick Folesin otteilla tulee olemaan merkittävä rooli joukkueen menestyksessä tai sen puuttumisessa. Itse uskon hyökkäyksen pääsevän vauhtiin vasta loppukaudesta ja joukkueen sinnittelevän erityisesti puolustuksensa turvin lukemiin 7–9.

Arizona Cardinals (11–5)

Kausi 2014

Arizona Cardinals aloitti kautensa huikeilla kolmen ja kuuden ottelun voittoputkillaan. Viikolle 12 lähdettäessä taskussa oli jo 9 voittoa ja vain yksi tappio. Seahawksin tapaan Cardinals onnistui voittamaan yhtä ottelua lukuunottamatta kaikki kotimatsinsa, mutta jäi niukasti Seattlen taakse päästen villillä kortilla pudotuspeleihin. Tie nousi ehkä hieman yllättäen kuitenkin pystyyn jo ensimmäisellä kierroksella Panthersin jyrätessä joukkueen lukemin 16–27.

Cardinalsin pelinrakentajana nähtiin kauden mittaan kolme miestä aloituskoonpanossa. Kauden aloittanut Carson Palmer loukkaantui heti kauden alkajaisiksi ja sai tehdä tilaa Drew Stantonille. Herrojen pelatessa runkosarjan toisiaan paikaten, lopulta kummastakaan ei ollut enää kentälle menijäksi ja kentälle hyppäsi kolmosmies Ryan Lindley. Kauden kolme viimeistä ottelua parhaansa tehneestä Lindleystä ei kuitenkaan ollut joukkueen johtohahmoksi ja hänen myötään hyvin alkanut kausi lässähti pannukakuksi viimeistään pudotuspeleissä.

Cardinals-hyökkäys

Viime kauden tapaan myös tälle kaudelle joukkue lähtee luottaen pelinrakentaja Carson Palmeriin. Loukkaantumiset ovat jääneet taakse ja 35-vuotias Palmer on valmis jatkamaan siitä, mihin viimeksi jäi. Myös Stanton on edelleen kuvioissa ja pystyy ottamaan avauksen paikan vastaan, jos tarve vaatii.

Pelinrakentajilla on kolmea selkeää heittokohdetta, joista yksi on vasta toiseen kauteensa valmistautuva John Brown. Hän noussee ykkösmieheksi, kun palloa aletaan heittämään kauemmas. Sen sijaan Larry Fitzgerald ja Michael Floyd hoitelevat pääasiassa lyhyemmät heittopelit. Joukkueen pienoinen puute löytyy näiden miesten takaa. Selkeitä luottopelaajia on vaikeaa nostaa kolmikon lisäksi esiin, joka puolestaan avaa ovet tulokaslaitahyökkääjä J.J. Nelsonille.

Cardinalsin on syytä tukeutua edelleen heittopeliinsä, sillä keskushyökkääjät eivät ole liigan kärkitasoa. Avauksen paikasta huolehtiva Andre Ellington saa kovan kilpailijan tulokas Davis Johnsonista. Kumpi tahansa otteluissa avauksessa häärikään, odotetaan tältä osa-alueelta kehitysaskeleita auttamaan muuta hyökkäystä. Onneksi toimiva hyökkäyslinja antaa juoksuillekin tarvittavaa tukea ja tekee keskushyökkääjien ladun sileämmäksi.

Cardinals-puolustus

Joukkueen puolustukseen on tullut muutamia pelaajiamuutoksia, mutta perusrunko on sama kuin viime kaudella, jolloin takakenttä katkaisi 17 kertaa vastustajan heittoyrityksen. Pääarkkitehtinä hääri takapuolustaja Rashad Johnson neljällä katkollaan ja niistä kahdesti maaliin asti juosseena. Yksi takakentän tukipilareista eli Antonio Cromartie suuntasi Jetsiin ja hänen korvaaja on haussa. Jerraud Powers esitti loistavia otteita viime vuonna ja lienee selkeä valinta avaukseen yhdessä Patrick Petersonin kanssa.

Puolustuksen linjan pitäisi olla kunnossa, kuten myös tukimiesosaston. Viime kaudella kahdeksalla säkityksellään loistanut ja aivan uuteen arvoon noussut ulompi tukimies Alex Okafor on pelaaja, joka tekee tällä kaudella todellisen läpimurtonsa. Hänen taisteluparinsa Matt Shaghnessy keskittyykin enemmän tukemaan Okaforia kauden mittaan. Kaiken kaikkiaan puolustuksesta löytyy leveyttä, jota kaikilla ei ole. Pienet loukkaantumiset ei tuota huolta kauden edetessä, sillä pelipaikoille on jopa tunkua hyvistä pelaajista.

Arvio

Luvassa ei näyttäisi olevan yhtä räjähtävää alkua kuin viime vuonna, mutta koossa on voittava joukkue, joka tulee ehdottomasti kolkuttelemaan pudotuspelien portteja. Seahawks lienee tälläkin kaudella liian kova ja Ramsinkin otteiden kehittyessä tuloksena on 10–6-saldo, jolla pitäisi lohjeta paikka tänäkin vuonna villikorttikierrokselle.

Seattle Seahawks (12–4)

Kausi 2014

Seattle Seahawksin alku kausi oli haastava, kun se hallitsevana mestarin onnistui nappaamaan voiton vain kolmesti ensimmäisten kuuden ottelun aikana, joista yksi tuli jatkoajan jälkeen. Vähämaalisen Panthers-voiton (13–9) jälkeen alkoi joukkueen nousukiito. Loppukauden ainoa tappio tuli Chiefsiä vastaan viikolla 11, jonka jälkeen Seahawks marssi komeasti koko NFC:n ykköseksi.

Etenkin runkosarjan loppupuoliskolla ja pudotuspeleissä joukkueen kantava voima oli keskushyökkääjä Marshawn Lynch. Yli 1 300 juoksujaardia antoivat heittopelille tilaa ja pelinrakentaja Russell Wilson sai sitä kautta luotua lukuisia maalipaikkoja otteluissa unohtamatta kuitenkaan Wilson näkyvää roolia myös juoksupeleissä. Näiden miesten johdolla Seahawks eteni vakuuttavasti divisioonakierrokselta ja konferenssifinaalista jatkoon. Upeaa loppukautta ei kruunattu mestaruudella, sillä lopputuloksena oli katkera neljän pisteen tappio (24–28) Patriotsille. Erityisen katkeran kauden päättymisestä teki se seikka, että Seattle oli vielä viimeisen neljänneksen alkaessa tukevassa johdossa (24–14) ja pääsi aina 1 jaardin linjalle asti viimeisellä hyökkäysvuorollaan ollessaan vielä neljän pisteen johdossa. Joukkueen turmioksi koitunut päätös käyttää juoksuhyökkäyksen sijasta heittopeliä johti heitonkatkoon maalialuueella ja sitä seuranneeseen komeaan koko kentän läpi juostuun voittomaaliin.

Seahawks-hyökkäys

Muuten pitkälti entisellään jatkava Seahawks sai hyökkäyspäähän äärettömän kovan vahvistuksen. Sisempi laitahyökkääjä Jimmy Graham on tehnyt edelliset viisi vuotta tuhoja Saintsin hyökkäyksessä keräten jo kolmesti vähintään 10 maalia kasaan kaudessa. Hänen vahvuutensa nousevat esiin erityisesti, kun pelataan vastustajan maalin läheisyydessä. Kaupassa toiseen suuntaan lähti sentteri Max Unger, jonka paikan korvannee joku nelikosta Lemuel Jeanpierre-Patrick Lewis-Drew Nowak-Kristjan Sokoli. Pelipaikka on äärettömän tärkeä juoksupeliin pohjautuvan hyökkäyksen kannalta ja nähtäväksi jää, joudutaanko nelikkoa kierrättämään alkukaudesta, jotta oikea mies täyttämään isot saappaat löytyy. Patrick Lewis saanee aloittaa ensimmäiset ottelut.

Seattlella ei ole ollut varsinaista ykköslaitahyökkääjä viime aikoina. Toiseen kauteensa valmistautuvalla Paul Richardsonilla olisi potentiaalia nappaamaan himottu paikka, mutta joutuu jättämään alkukauden väliin parannellessaan polveaan. Doug Baldwin ja Jermaine Kearse tulevat kantamaan päävastuun heittopeleistä yhdessä Grahamin kanssa. Seahawksin onneksi se pärjää mainiosti juoksuhyökkäyksensä turvin, joten selkeän ykköskiinniottajan puute ja Richardsonin poissaolo eivät näy suoraan tulostaululla.

Isoin huoli joukkueen menestyksen kannalta piilee hyökkäyslinjassa. 42 säkitystä viime kaudella oli liikaa ja linjan hitaus vaikeuttaa tälläkin kaudella hyökkäystä huomattavasti. Yksikään toinen pelinrakentaja ei ole viimeisen kahden vuoden aikana joutunut niin usein paineen alle kuin Wilson.

Seahawks-puolustus

Seahawks menetti viime kauden jälkeen tärkeän puolustuspelaajan, kun kulmapuolustaja Byron Maxwell suuntasi Eaglesiin. Kun huomioidaan Maxwellin lähtö, takapuolustaja Earl Thomasin loukkaantumiset ja toisen takapuolustajan, Kam Chancellorin, sopimusneuvottelut, joutuu puolustus uuteen tilanteeseen. Sillä on kaikesta huolimatta huippumiehiä, kuten Richard Sherman, jotka hoitanevat pestinsä mallikkaasti tänäkin vuonna.

Puolustuslinja on täynnä omien pelipaikkojensa tähtiä, eikä sen osalta tule olemaan huolia. Samoin vahvoja otteita tullaan näkemään jatkossakin tukimiesten osalta, kun taklausekspertti Bobby Wagner päästetään irti. Kaikilla kolmella NFL-kaudellaan yli 100 taklausta merkkauttanut Wagner tulee jatkamaan samaa rataa. Hänen työparinsa K.J. Wright saa jatkopestinsä turvin rauhassa jatkaa viime kauden hyviä otteitaan (107 taklausta)

Arvio

Kotonaan viime vuodet lähes voittamaton joukkue saa kotiluolastaan edelleen merkittävän edun kauteen. Haastava otteluohjelma ja kova divisioona edellyttävät nappisuoritusta, jos joukkue mielii pudostuspeleihin. Jos joukkue onnistuu kääntämään edes toisen kahdesta vieraissa pelattavasta kauden ensimmäisestä ottelustaan voitoksi, tie NFC:n kärkeen on auki. Uskon Seahawksin taistelevan  tiensä taas pudotuspeleihin ja päätyvän 13–3-saldoon.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Käytäthän kuitenkin vähintään nimimerkkiä kirjoituksissasi.