sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Otteluennakko: Kierros 1 - Bears vs Packers


Viime kaudella Green Bay Packers vei voiton molemmista joukkueiden välisistä kohtaamisista. 38-17 ja 55-14 päättyneissä otteluissa ei Chicago Bearsilla ollut sanan sijaan. Kauden ensimmäinen ottelu tuo oman lisämausteensa sunnuntain otteluun, jossa mitä vain voi tapahtua. Packersin kauden aloitusta ei helpota yhtään joukkueen ykköslaitahyökkääjän poissaolo, mutta sama tilanne on myös Bearsilla. Saamme nähdä viitteitä siitä, mihin liigan laadukkaimpana pidetty Packers-heittohyökkäys pystyy päivitetyllä kokoonpanollaan.

Matt Forten johdolla uuteen kauteen

Vaikka ennakkospekulaatioissa keskitytään monesti pelinrakentajien vertailuun, on Bearsin kohdalla olennaista nähdä, mikä on keskushyökkääjäveteraani Matt Forten taso tulevalla kaudella. Hieman laskuvauhdissa oleva peliura on vielä käännettävissä nousuun, vaikkakaan varsinaisia hiipumisen merkkejä ei ole vielä ollut ilmassa. Viime kaudella mies eteni yli 1 000 jaardia ja nappasi myös 100 heiton kiinniottoa kaupan päälle. Vastaavaan ei tule kovin moni keskushyökkääjä pystymään.

Heittohyökkäyksen osalta pelinrakentaja Jay Cutler on vaikean paikan edessä, sillä hän joutuu lähtemään otteluun ilman kahta tärkeintä heittokohdettaan. Laitahyökkääjä Kevin White parantelee itseään lähes puolet kaudesta ja toinen laitahyökkääjä Alshon Jeffrey todennäköisesti joutuu myös jättämään ensimmäisen ottelun väliin loukkaantumisen vuoksi.

Chicagon puolustus pääsee mittaamaan tasoaan Packersin valovoimaista hyökkäystä vastaan. Mistään helposta avauksesta ei tule olemaan kyse ja parasta puolustukselle olisi, jos Bears-hyökkäys pystyisi pysymään mahdollisimman paljon kentällä. Mahdollisuus siihen, ettei Packersin heittohyökkäys ole vielä täydessä iskussa, luo uskoa puolustukseen ja omilla otteillaan he pystyvät myös merkittävästi vaikeuttamaan vastustajan pelinrakentelua.

Riittävätkö Rodgersin taidot pitämään Packers menestyksen tiellä?

Ennakkosuosikkina otteluun lähtevän Packersin hyökkäys on todella iskukykyinen, vaikka joukkue menettikin laitahyökkääjä Jordy Nelsonin loukkaantuneen polven vuoksi koko kaudeksi. Pelinrakentaja Aaron Rodgersilla on tästä huolimatta hyviä heittokohteita tarjolla, joista tärkeintä roolia tulevat esittämään Randall Cobb ja Davante Adams. Vaikka luotto heittopeliin pysyy kovana, vie sen täyteen kuntoon laittaminen hetken ja tuleva ottelu toimii hyvänä harjoituksena loppukautta varten. Ottelussa kaivataankin keskushyökkääjä Eddie Lacyä ehkä enemmän kuin koskaan. Lacyn hoitaessa oman roolinsa mallikkaasti, saavat laitahyökkääjät huomattavasti laadukkaampia palloja käsiinsä sekä avoimempia juoksu-uria. Itse uskon, että tästä tulee hyökkäykselle äärimmäisen vaikea ottelu.

Packersin puolustus on hyvässä iskussa heittopelejä varten, mutta sen tulee pystyä vastamaan haasteeseen myös juoksupeleissä Matt Fortea vastaan. Lähtökohtaisesti puolustus on niskan päällä ennen ottelun alkua, sillä Bearsin hyökkäykseen verrattaessa varsinaisia ongelmia ei juurikaan ole. Kaikkein kriittisin osa-alue sillä on kuitenkin oman maalinsa edusta. Joukkueen on pystyttävä viime kautta paremmin suojelemaan sitä aluetta.

Ottelun taisteluparit

Eddie Lacy vs Bearsin etukentän puolustus

Eddie Lacy on totuttu näkemään vauhdissa Bearsia vastaan ja samaa kaivataan tälläkin kertaa. Chicagon linja on kokenut pieniä muutoksia viime kauteen nähden, mutta edelleen sieltä on löydettävissä aukkoja. Entinen sisempi tukimies Shea McClellin on siirretty ulomman tukimiehen paikalle ja linjan ulkoreunalle tähtipuolustaja Jared Allen on saanut kollegakseen toiselle sivulle ex-Ravens Pernell McPheen. Muutoksilla saadaan lisää tehoja pelinrakentajien painostamiseen, mutta Packersin hyökkäyslinjan pitäisi edelleen pystyä hyvin lukitsemaan puolustuslinjan pihteihinsä ja Lacy saa useamman kunniakujan helpottamaan juoksemistaan.

Jay Cutler vs Packersin takapuolustus

Jay Cutlerin tilastot ovat surkeat nykymuotoista Packers-puolustusta vastaan. Vain yhden voiton pelaamistaan 11 ottelusta napannut pelinrakentaja on kunnostautunut enenmmänkin tekemään huonoja heitonvalintoja, joita on seurannut yhteensä 22 heitonkatkoa, kuin maalintekoon (13). Tulevalle kaudelle Chicago on hieman muokannut heittopelistrategiaansa ja lähtee entistä enemmän lyhyiden heittojen kautta viemään hyökkäystä eteenpäin. Ykköskohteena lyhyissä peleissä tulee olemaan sisempi laitahyökkääjä Martellus Bennett. Jos taktiikkamuutos onnistuu, Cutlerille on tulossa tehokas ottelu ja Bears saa mahdollisuutensa ottelun voittoon. Olennaista on välttää heitonkatkoja, sillä Bears säännöllisesti häviää ottelut, joissa katkoja tulee kaksi tai enemmän.

Randall Cobb vs Sherrick McManis

Aiemmin erikoistilanteissa pääasiassa vastuunsa saanut Sherrick McManis näytti harjoitusotteluissa kykynsä toimia laitahyökkääjien päällystakkina. Onkin oletettavaa, että juuri McManis asetetaan vartioimaan Cobbia koko ottelun ajan. Vaikka Cobb ennakolta onkin edellä mies miestä vastaan vertailussa, ei taistelupari ole niin selkeä kuin äkkiseltään voisi ajatella. Bearsin tapana on pelata kulmapuolustajiensa osalta miespuolustusta, mutta takapuolustajat sen sijaan pystyvät tarpeen tullen aina auttamaan työssä. Cobb ei ole vielä urallaan ollut tilanteessa, jossa hän on selkeästi joukkueensa ykköslaitahyökkääjä. On mielenkiintoista nähdä, mihin miehen rahkeet riittävät ja miten hän puolestaan pystyy auttamaan muita laitahyökkääjiä pääsemään vauhtiin, jos hänen peräänsä asetetaan säännöllisesti kaksi puolustajaa.

Yhteenveto

Vaikka kaikki tähtimerkit ovat Packersin vierasvoiton puolella, näen vielä isoja kysymysmerkkejä heidän ykkösaseensa eli heittohyökkäyksen kohdalla. Nyt, jos koskaan, on Bearsin mahdollisuus iskeä siihen saumaan. Oma veikkaukseni lentää saman tien roskiin, jos Packers jatkaa totutuilla tehoillaan, sillä Bearsin on vaikeaa nähdä onnistuvan keräämään paljoa yli 20 pistettä ottelussa missään tilanteessa. Lyödään siis Bearsin maalimäärä lukkoon noin 20 pisteeseen ja lähdetään seuraamaan, kuinka pieleen alla oleva Packersin pistemäärä jää alakanttiin.

Otteluveikkaus: Chicago Bears – Green Bay Packers 23 – 17


Ottelu on nähtävissä sunnuntaina klo 19:30 alkaen Viasat Sport -kanavalla ja klo 20:00 alkaen Nelonen Pro 2 -kanavalla sekä lisäksi Viaplay- ja Ruutu-palveluissa.

1 kommentti :

  1. Hyvää analyysiä, ja Bearsin pisteetkin menivät oikein.

    Packerin hyökkäys oli vahva, ainakin minun juustonreikieni läpi katseltuna. Ei Bears huono ollut, ainoastaan huonompi. Mutta jos vertaa muihin liigan koviin joukkueisiin, niin ainakin Aaronin pääsy kentälle taisi tuoda joka kerta pisteitä.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Käytäthän kuitenkin vähintään nimimerkkiä kirjoituksissasi.