maanantai 2. helmikuuta 2015

Patriots mestariksi 10 vuoden tauon jälkeen

Jenkit valtasivat TV-ruudut, kun kaksi NFL-liigan parasta joukkuetta iskivät yhteen Super Bowlin merkeissä. Upea kausi sai arvoisensa päätöksen sinisen Gatograde-juoman kaatuessa New England Patriots-valmentaja Bill Belichickin niskaan. Seattle Seahawks antoi kaikkensa ja pääsi kiusallisen lähellä mestaruutta.

Seahawksin puolustus iskussa

Ottelun avauspuolisko eteni ennakkoasetelmien mukaan. Tom Bradyn johtama Patriots-hyökkäys onnistui lyhyillä heittopeleillään etenemään tasaiseen tahtiin. Ensimmäisen kerran yleisöä pääsi kuitenkin huudattamaan Seahawksin puolustaja Jeremy Lane syötönkatkollaan omalla maalialueellaan. Joukkueen epäonneksi mies loukkasi palautuksen päätteeksi kätensä ja joutui jättämään ottelun kesken. Patriots onnistui kuitenkin seuraavalla yrityksllään heittämään pallon Brandon LaFellille maalialueelle ja nappaamaan Super Bowlin ensimmäiset pisteet.

Seattlen hyökkäyksellä oli isoja ongelmia, kun Marshawn Lynchin juoksut eivät tuottaneet riittävää tulosta, eikä Russell Wilsonin heittojyvä ollut kohdallaan. Omaa osaansa esitti myös Patriotsin tehokas miespuolustus. Seahawksin rivistä nousi yllätysnimi yli muiden, kun Chris Matthews, joka nousi joukkueeseen vasta joulukuun alussa ja pääsi ensimmäistä kertaa parrasvaloihin Packers-ottelun ratkaisuhetkillä, jyräsi isokokoisena puolustajiaan keräten ensimmäisellä puoliajalla 100 jaardia ja yhden maalin kasaan. Hänen maalinsa tuli kreivin aikaan Patriotsin Rob Gronkonkowskin viedessä joukkueensa 14-7-johtoon alle minuutti ennen erän päättymistä. Seattlen upea viime hetken eteneminen oli kuin oppikirjasta ja sen kruunasi Matthewsin kuuden jaardin koppi kaksi sekuntia ennen puoliaikaa.

Russell Wilson pääsi vauhtiin

Katy Perryn lentävän puoliaikashown aikana Russell Wilson ehti käydä suihkussa ja se taisi auttaa miestä pääsemään parempaan vireeseen. Seahawksin hyökkäys olikin eri jalalla liikkeellä kuin ottelun alussa. Lynchin ja Wilsonin juoksut alkoivat purra ja kun heitotkin löysivät kohteensa, nappasi Seattle 10 pisteen kaulan heti erän alkuun. Tom Bradylle takaa-ajajan rooli ei ole ennenkään tuottanut ongelmia, joten mies laittoi miehensä vauhtiin kirien eron ensin kolmeen pisteeseen Amendolalle kohdistetun maaliheiton avulla. Kun peliaikaa oli jäljellä 2:02, Brady löysi pitkän hyökkäysvuoronsa päätteeksi Julian Edelmanin maalialueelta ja nousi takaisin kuskin paikalle (28-24). Isoa roolia hyökkäysvuorossa esitti Bradyn lisäksi Gronkowski tärkeillä kopeillaan.

Ottelun ratkaisu

Seattlen viimeinen hyökkäysvuoro oli pysähtyä heti alkuunsa, mutta Wilson onnistui kolmannella pitkällä yrityksellään saamaan tarvittavat jaardit uusiin yrityksiin. Tuon pelin jälkeen nähtiin kuitenkin ottelun uskomattomin heittohyökkäys, jonka kohteena ollut Kearse sai pallon usean pompun jälkeen käsiinsä 5 jaardin linjalla. Koppia seurannut Lynchin juoksu auttoi joukkuetta vain yhden jaardin, mutta seuraavaa peliä ei pelattukaan kaikkien oletukseksi Lynchin käsiin vaan Wilson pyrki saamaan pallon maaliin lyhyellä heittopelilä. Voiton sankariksi nousikin Patriotsin tulokaspuolustaja Malcolm Butler, joka vei pallon Ricardo Locketten nenän edestä 20 sekuntia ennen päätösvihellystä. Lopun tappelut eivät kääntäneet enää tilannetta, vaan Patriots marssi Super Bowl -mestariksi 10 vuoden tauon jälkeen lukemin 28-24.

Bradystä huikeilla tilastoilla finaalin arvokkain pelaaja

Tom Brady kruunattiin jo kolmannen kerran Super Bowlin arvokkaimmaksi pelaajaksi. Neljännen mestaruussormuksen sormeensa saanut Tom Brady valittiin kolmatta kertaa urallaan Super Bowlin arvokkaimmaksi pelaajaksi. Vaikka hän heitti kaksi heikohkoa ratkaisua ottelussa, jotka Seahawks sai katkottua, oli Brady ehdottomasti kentän hahmo. Vastaaviin tilastoihin ei moni mies kykene, kun hänen saldokseen tuli ottelussa 37/50, 328 jaardia, 4 TD ja 2 katkoa.